2022 a oktoobrikuu

Milline oli oktoobrikuu ja mida on toonud novembrikuu algus?
Oktoobrikuu oligi kuum ja suvine.
Muideks külalisele Skandinaaviast ja külalisele, kes ei armasta väga kuuma ilma, on oktoobrikuu just sobilik mõnusaks puhkuseks. Parajalt soe, mõõdukalt vihma, paar pilves päeva, aga enamjaolt siiski päikesepaisteline kuu.
Näiteks vesi Lago di Maggiores oli veel oktoobrikuu keskel +19 -20C ja täiesti ujutav ning õhtutemperatuur vilus jäi +22-24 C vahemikku.
Kenasti sai ka veel ujuda meres, näiteks Genua lähedal oli merevee temperatuur +21 C veel ka oktoobrikuu lõpus. Mere ääres olles peab siis arvestama võimaliku tugeva tuulega.

Matkamiseks (kõrg)mägedes on aga oktoober imeline- pole liiga kuum, on mõnus matkata ja samas saab ka veel nii päikese käes mõnuleda kui ka jahedas mägijões end karastada.

30 -31 oktoober rõõmustas meid veel +24 C päevase temperatuuriga, 1600 m kõrgusel oli +19 C ja lauspäike. Mõnus! Mida muud siis olekski veel tarvis üheks toredaks puhkuseks!

Mis aga on toimunud meie maheaias?
Seoses mega soojusega said taimed kasvamiseks ikka sellise hoo sisse, et hoia ja keela:) Lillkapsas on valmis söömiseks, eeldasime, et saame lillkapsaga maiustada jaanuarikuus.
Nuikapsas, pack choi, suvikõrvits ootavad söömist. Tomatid valmivad endiselt ja oh imet, kurk, kasvab veel ka 9. novembril avamaal!

Paprika on kenasti kosunud, butternut kõrvitsa saak on uhke ja apteegitill valmib plaanipäraselt.
Sidrunhein vohab ja nii palju tšilli pipraid ei ole varem meie aias kasvanud.

Huvitav lugu on maitsetaimedega, mis imeliselt kasvavad Eestimaal, aga siin mitte. Näiteks till ei kasva siinses kliimas üldse ja ka värsket tilli ei ole võimalik supermarketitest osta. Itaallane ka ei kasuta tilli toidu maitsestamiseks.
Koriander- siinses kliimas kasvab ainult varakevadel ja siis taas uuesti sügisel. Hetkel vohab kenasti ja pakub maitset erinevatele roogadele.

Basiilik- kasvab kenasti avamaal, aga öised temperatuurid, mis langevad alla +10, ei soodusta basiiliku kasvu.

Mida on toonud novembrikuu algus? Hetkel tundub, et algas sügis. Päevane temperatuur langes +24-lt +17-le, öine temperatuur on +10 C ümber.
1. novembri õhtu üllatas ülimalt tiheda uduga. Sisuliselt kaugemale kui 1 meeter, polnud miskit näha. Ja kui eriline oli selle udu lõhn! Selline karge ja külm. Väga müstiline- tuleks ise kohale tulla ja seda kogeda!

Ja kui uskuda järgmiste päevade ilmaprognoosi, siis langeb öine tempaeratuur veelgi. Eks me näe! Aga õnneks paistab mõnus soojendav päike, mis teeb meele rõõmsaks ja tuju heaks.

Ideaalne on ka novembrikuu  (kõrg)mägedes matkamiseks. Pole liiga külm ega kuum. Lõpuks on lehed läinud kenasti kollaseks-punaseks ja pakuvad silmailu. Rohi on kenasti roheline ja nagu ei oleksgi sügis:)

Saadame Teile palju soojust ja päikest! Tere tulemast puhkama AlpiAngel Puhkemajja!

Eelmine
Aiapidamisest varasügisel
Järgmine
Lihtne ja maitsev toit

Lisa kommentaar

Email again: